Inka Oy

Arvomme ohjaavat toimintaamme

Inka on Itämeren alueella toimiva suomalainen nauhatuotteiden valmistaja, joka on valmistanut kevyitä nauhoja  yli sata vuotta, aina vuodesta 1898.

Pitkäjänteisen työmme ansiosta Inka on tänä päivänä alallaan kansainvälisesti erittäin tunnettu brändi ja sitä pidetään hyvän laadun ja palvelukyvyn takeena. Nauhatuotteemme valmistetaan tehtaallamme Killinkoskella.

Arvomme ja toimintamme perustuvat laatuun, asiakastyytyväisyyteen, aktiiviseen tuotekehitykseen sekä henkilöstömme hyvinvointiin. Ne ovat myös menestyksemme avaintekijät. Tavoitteenamme on olla alan paras tavarantoimittaja ja korkealaatuisten tuotteiden valmistaja. Vankan ammattitaidon, kokemuksen sekä ensiluokkaisen asiakaspalvelun ansiosta olemme matkalla kohti tavoitettamme. Tyytyväinen asiakas on toimintamme perusta.

Kartoitamme jatkuvasti kestävän kehityksen mukaisia raaka-aineita ja panostamme älykkäiden nauhatuotteiden kehittämiseen. Haluamme kasvaa kannattavasti; kannattavasti kasvava yritys mahdollistaa uudet investoinnit, kilpailukyvyn jatkuvan kehittämisen ja tarjoaa työntekijöillemme mielenkiintoisen ja kehittyvän työympäristön.

Inka Oy:n tarina

Inkan historia

Suomalaisen nauhateollisuuden pioneeri

1800-luvun loppu ja idyllinen maalaiskylä Hämeessä, Virtain Killinkoski. Sieltä alkaa suomalaisen nauhateollisuuden ja yrityksemme Inka Oy:n tarina, ja siellä tarinamme saa edelleen uusia lukuja. Sukupolvi toisensa perään on saanut todistaa, miten pienestä maalaiskylästä on vuosien saatossa kehittynyt aktiivinen teollisuustaajama ja kulttuurihistoriallinen kylä.

Kaikki sai alkunsa, kun kaksi herraa – oululainen vuori-insinööri Petter Gustaf Holm ja kolholainen Mathias Bonn – saapuivat Killinkoskelle. Kylän suuri koski oli herättänyt herroissa suurta kiinnostusta, joten paikan päälle oli päästävä näkyä ihailemaan. Jonkin ajan kylän maastoja tutkailtuaan herrat totesivat alueen sopivan erinomaisesti teolliseen käyttöön. Niinpä Killinkoskelle perustettiin Virtain Kehruu- ja Kutomotehdas 1800-luvun lopulla.

Idearikas Holm päätti laajentaa tehtaan toimintaa, ja työn tuloksena syntyi ensimmäinen suomalainen nauhatehdas vuonna 1898. Muutamaa vuotta myöhemmin nauhatehtaasta muodostettiin osakeyhtiö Ab P.G. Holm Oy. Osakeyhtiön osakkaina olivat Holmin lisäksi hänen vaimonsa sisar Edith Rönnqvist ja saksalainen insinööri Carl Neu. Yhtiöstä tuli suomalaisen nauhateollisuuden pioneeri ja samalla Edith Rönnqvististä tiettävästi Suomen ensimmäisiä naisteollisuusjohtajia. Yhtiö on siis ollut edelläkävijä jo syntyajoiltaan lähtien.

Sota-aika kohteli kaltoin koko kylää ja sen perheitä, mutta toiminta tehtaalla onneksi jatkui. Tehtaalla valmistettiin erilaisia sotatarvikkeita, kuten henkseleitä, kaasunaamarinauhaa, kengännauhoja, telttaremmejä, konekivääreiden patruunanauhaa ja valjaita.

Rohkea, ammattitaitoinen ja lämminhenkinen työyhteisö menestyksen mahdollistajana

Vaikka teollinen toiminta Killinkoskella on vuosikymmenien saatossa vaihdellut, nauhateollisuus on säilynyt. Haluamme Inka Oy:ssa jatkaa suomalaisen nauhateollisuuden perinnettä sekä olla edelläkävijöitä niin tuotekehityksessä kuin laadukkaiden ja kestävien tuotteiden valmistuksessa.

Toimintaamme ohjaavat pitkän historiamme myötä karttunut kokemus, tinkimätön laatu, henkilöstömme hyvinvointi ja ympäristömme varjelu. Sitoutunut ja motivoitunut henkilöstömme on ensiluokkaisten tuotteidemme ja asiakastyytyväisyytemme tae. Meille on tärkeää pitää huolta niin henkilöstöstämme, yhteistyökumppaneistamme kuin ympäristöstämme.

Suomalaisen nauhateollisuuden menestystarina Killinkoskella jatkuu.